2010

webbhotell: one.com

Uppdaterad 2017-07-29

Backspegeln - det som redan har hänt under 2010

Utflykt till Östervåla

 

Några aktiva medlemmar i Lövsta Bygderåd gjorde den 17 juni en resa till Östervåla. Först besökte vi Olpersgården i Skogbo och därefter Östervåla hembygdsgård, Mårtsbogården.

 

På Olpersgården möttes vi av ägarna Lars-Erik och Anitha Olsson som hade dukat upp ett kaffebord med hembakt bröd på den inbjudande gårdsplanen. Efter kaffet guidade paret Olsson oss runt på gården. Lars-Erik berättade att han är den tolfte generationen på gården – hans släkt har alltså funnits där sedan 1600-talet. Det äldsta huset har stått obebott sedan 1934 och är nu ett museum med unika väggmålningar gjorda av Hans Wikström – en erkänd konstnär från 1800-talet. Väggmålningarna är färgglada och mycket detaljrika. Många bårder, gärna staplade på varandra. Det här är nog det närmaste modern konst från 1800-talet vi kommer, säger Lars-Erik. I köket på nedervåningen finns stora fantastiska målningar med bibliska motiv. All inredning och alla föremål i huset är intakta sedan 1800-talet. 

 

 

 

Efter denna fantastiska upplevelse fortsatte vi till Östervåla Hem-bygdsgård, där ett möbelmuseum skapats, som representant för de 100-tals snickeriverkstäder som funnits i Östervåla under 1800- och 1900-talen. Vi blev väl mottagna och visades runt på museet, som innehåller snickeriverkstad från 1800-talet med komplett maskinutrustning. I en nybyggd utställningslokal visas både äldre och nytillverkade möbler - framför allt stolar. Dessutom finns äldre byggnader som bl.a. inrymmer en dräktutställning och en utställning av gamla bonader, sydda av bygdens folk. Vi kunde också njuta av en underbar och mycket gammal örtagård. Alla var överens: vi hade haft en händelserik och rolig dag. 

 

Lövsta Bygderåd

Stora gatan 45

819 66 LÖVSTABRUK

 

E-post: info@leufstabygden.se

Hemsida: leufstabygden.se

 

Pluskonto nr: 43 88 78-1

Bankgiro nr. 349-5934

Årsavgift 100 kr. I avgiften ingår LövstaBygden, som ges ut två gånger/år.