2012

Jul i stugan 2012

Stugan julpyntades traditionsenligt och besökarna kunde köpa böcker, skrifter, upplandskubb, Årböle-bröd mm. Kaffe med julbröd serverades.


Onsdagen den 14 november kl 19. Dragspelskväll med Anders Andersson.


Arkivens dag, Lördagen den 10 november kl 11 till 16. Det blev en rolig dag med bra flyt. Många frågor och många föremål, bilder och annat som vi fick ta emot som gåvor. Besökare, med rötter i Lövstabruk som vi aldrig träffat – jätteroligt. Lars Görans bokutställning med arbetarförfattarnas visioner om Framtiden, var otroligt bra.

Till Smedsbostaden kom ett 40-tal personer och smakade bönvälling, upplandskubb och löpskaka. Det var också roligt. (Bönvällingen var jättegod)


Torsdagen den 4 oktober, kl 13. Vandring på Lövstabruks Kyrkogård med Lars Gösta Hellberg


Lördagen 29/9 kl 19 blev det teaterföreställning i Folkets Hus. En ensam kvinna av Dario Fo och Franco Rame. Medverkande: Embla Löw-Larsen. Regi: Arvid Asplund.

"Hur mycket kan hända en ensam kvinna i en lägenhet under en timmes tid? När de dagliga bataljerna i hemmet förstärks med en arg fodringsägare, två minderåriga älskare och en smärre grupp sexfixerade män, då ryker knallhatten av en ensam kvinna. Ytterdörren bryts upp, glas krossas och familjens gamla gevär kommer äntligen till användning."

Efter föreställningen serverades soppa.


Den 2 september hade vi öppet i Leufsta Bruksarkiv för besökare och forskare.


Den 1 september visade vi 1700-talsvagnarna i Vagnshuset vid stallarna


Den 29 augusti blev det Berättarkväll i Stugan. Lars Gösta Hellberg, Ann-Marie Wikander, Nils Patric Larshamre samt Lotten Andersson medverkade.


Den 28 augusti bjöd vi intresserade till vår tisdagsträff, Kvinnor samtalar till kaffet.


Visstuga den 2 augusti


Den 26 juli var det våra "egna" spelmän i Lövsta som spelade och berättade. Vi bjöds på musik från dragspel, fiol och nyckelharpa.


Den 19 juli kom riksspelman Leif Alpsjö och spelade nyckelharpa samt berättade om sina minnen med Eric Sahlström. (I år är det 100 år sedan Sahlström föddes).


Den 12 juli kom Stefan Wallin som berättade och spelade fiol samt Per Gustav Jernberg nyckelharpa.


Visstuga med systrarna Kristina Thomson och Helena Andersson blev det i samband med Lövstadagen den 8 juli kl. 15. Den dagen fanns Maria L Hallengren i Smedsbostaden för att samla in folkvisor.


Den 5 juli kl. 19 kom Skogsbo-Göran (Nilsson) och berättade historier från förr.

Besök


hos Lagunda hembygdsförening (Örsundsbro) Några aktiva medlemmar i Lövsta Bygderåd gjorde den 26 juni en resa till Örsundsbro och Kvekgården (som ligger en bit därifrån) samt Vallgarns getgård. Vi besökte också idéträdgårdarna i Enköping. Vår ciceron på resan var Ann Mari Hagman, ordförande i Laguna hembygdsförening, som håller till i Örsundsbros gamla tingshus. Till kaffet där berättade Ann Mari bl.a. om Örsundsbro, som alltid har varit något av en knutpunkt med sitt strategiska läge inte långt från vare sig Uppsala eller Enköping. I Örsundsbro finns en hel del intressanta muséer men vi hann tyvärr inte besöka dessa.


Vi fortsatte i stället till friluftsmuseet Kvekgården, som är en bondgård från 1700-talet. De nuvarande byggnaderna är från tidigt 1800-tal och speglar väl uppländsk bondekultur på 1830-40 talet. Vi fick en fantastisk guidning av hela gården av entusiasten Kjell Bodin.


Från början fanns det 8 gårdar i byn, varav Kvekgården var den största. I mitten av 1800-talet bodde ett 80-tal människor i Kveks by. Ungefär hälften tillhörde någon av bondfamiljerna medan den andra hälften utgjordes av de obesuttna; där fanns fattighjon (som ofta bodde i s.k. backstugor), drängar, pigor, skräddare, bysmeder och knektar. De bodde i byns utkanter eller var inneboende i någon familj. I Kvekgården kan man verkligen uppleva hur livet levdes på den uppländska landsbygden för 150 år sedan. 


Nästa anhalt var Vallgarns getgård och gårdsmejeri, som drivs av konservator Michael Sjöman och lantmästare Christina Fredriksson. Här finns ca 60 getter som mjölkas två gånger om dagen samt 2 bockar. Varje get ger ca 2,2 liter per dag. Getterna går ute större delen av året och mjölkas från mars till september/oktober, då man sinlägger dem. Getterna blir ca 10 år gamla och man tar regelbundna prover och undersöker att de är friska. Varje år tar man emot julgranar och getterna äter upp rubb och stubb och stammarna används sedan som störar.


I mejeriet produceras traditionell getost. Utbudet av ost varierar under året. Vi fick prova på vitmögelost av chevretyp, vit caprin och blåmögelost, som sedan gick att köpa i gårdsbutiken.


Därifrån fortsatte vi till Enköping, där vi fick en underbar lunch på seniorboendet Beckasinen och därefter vandrade vi runt i Enköpings berömda parker. Vi hade en härlig dag. Kan rekommenderas som utflyktsmål.

Text:Eva och Kerstin

Så fick vi då tre hönor och en tupp. Den 12 juni kom de. Hönorna fick vi låna från Håkanbo gård. Den unga vackra tuppen fick vi av Tomas Tidstrand. De första ägget fick vi samma dag de kom och de ger oss tre ägg nästan varje dag. Vi har festat på dem, äggmackor och löpskaka blev det härförleden. Evy och Gertrud som bor nära är hönsskötare.


Vårens dragspelskväll blev välbesökt. Jan Skogsund från Nås spelade för oss tillsammans med Gert-Ove Hallberg, för kompet svarade Mats Östervall, gitarr och Jerry Boström, bas. Jan spelade flera egna låtar som han komponerat till olika tillfällen. Han berättade också en del från sitt liv som inte varit alldeles lätt. Det var en mycket trevlig bekantskap vi fick göra.


I sommar ska vi ha några höns i trädgården. Ett hönshus införskaffades som byggsats. Här hjälps vi åt att montera. Nu är det bara nätgården och hönsen som fattas!



Ved till Smedsbostaden fick vi av Björn och Christina Skeppström en tisdag. Alla hjälptes åt att lasta av och trava in i vedboden. Nu har vi årsveden säkrad. Ett stort tack till Björn och Christina för gåvan! Foto: Evy Österlind

Minnestund


efter Ingrid Sofia Hedman hölls den 30 mars där några av oss Kvinnfolk ordnat med dukning och hjälp att koka kaffe på vedspisen. Ingrid jordfästes i brukskyrkan då flera av hennes syskonbarn med familjer följde henne för att ta ett sista farväl.


Ingrid föddes den 21/10 1915 som elfte och yngsta barnet till Carl och Amalia Sågström i bostad nr 45 på Stora gatan i Lövstabruk. 1940 gifte hon sig med Karl Hedman. De fick inga egna barn. Efter att ha bott och arbetat större delen av sitt liv i Gävle, kom hon åter till den plats hon var född och till den kyrka hon konfirmerats i.


Vi mindes några av Ingrids besök då hon berättade om sin barndom, om sin mor Amalia och hur det såg ut i föräldrahemmet då. Ingrid kommer att få vila i sina föräldrars grav på brukets kyrkogård. En levnadscirkel blev sluten.


Lövsta Bygderåds årsmöte


hölls söndagen den 14 mars kl. 14. Förhandlingarna klarades av ganska fort. Nyvald till styrelsen blev Nils Patric Larshamre. Gertrud Andersson ersatte honom som suppleant.


Det blev den enda förändringen i styrelsevalet. Avgående Sylvia Lundvall uppvaktades med blommor och present som tack för sin långa tid i styrelsen, först i Samarbetskommittén och sedan 1988 i Lövsta Bygderåd. Under flera perioder var hon sekreterare. Styrelsen hade beslutat att utnämna henne till hedersmedlem i föreningen. Även Karin Wendin fick blommor och present och utnämndes till hedersledamot.


Efter mötet bjöd Ann-Kristine på en trevlig musikgissning under kaffedrickningen. Lars Olof hade gjort en Lassetårta, "den godaste jag ätit" var det någon som sa.


Disa Gilles pris


fick Lövsta Bygderåd motta av Upplands fornminnesförening och hembygdsförbund vid Vintertinget den 5 februari. Priset bestod av diplom och en summa pengar.


Motiveringen löd: Priset motiveras av hembygdsföreningens förtjänstfulla arbete med en rad olika verksamhetsgrenar och projekt som bidrar till att berika, levandegöra och utveckla den unika miljön i Lövstabruk. Några viktiga insatser som förbundet särskilt vill uppmärksamma är iordningställandet av smedsbostaden som bland annat tydliggör kvinnornas roll i brukssamhället, berättarkvällarna som tillvaratar den immateriella brukskulturen, förvaltningsansvaret av Leufsta Bruksarkiv samt satsningen på att dokumentera Gottfrid Skytts snickeriverkstad. Vi känner oss alla mycket hedrade, priset stimulerar till fortsatt arbete.


Berättarkvällarna


Onsdagen den 14 februari var det dags för vårens sista berättarkväll. Inbjuden var Karl Evert Bouvin, född i bruket med rötter långt tillbaka i tiden. Han berättade lite om sin barndom och ungdom och hur han kom att arbeta i Brukshandeln och minnen därifrån.


Därefter fick vi stifta bekantskap med Olle Forslund, boende i Önsbo, som började med en bualåt från Älvdalen. Olle berättade om ett annorlunda möte i vildmarken och om Beethovens liv som döv och att han faktiskt var medlem av Svenska musikakademien.


Maria L. Hallengren hade valt att berätta ett stycke kvinnohistoria. Erika från Hållnäs, som fick ett märkligt liv och som hade en spiritus. Vi fick lära oss vad det var.


Sally Löfbom Pettersson, född 1906 i Långbron berättade för oss om lantarbetarstrejken 1925 och hur hon kom att bli inkallad till tinget för okvädande mot strejkbrytarna. Inspelningen var från 1988.


Onsdagen den 8 februari gick vårens andra berättarkväll av stapeln. Roine Henriksson var inbjuden och han berättade om Kolhusets tillkomst i Ängskärs hamn.


Som vanligt hade Sylvia Lundvall hittat en udda historia att berätta - denna gång om blyertspennans tillkomst.


Ture Ögren hade valt att berätta om året 1939, då andra världskriget bröt ut, hur det påverkade människorna i Hållnäs då männen inkallades, om ransoneringen av matvaror och anläggandet av försvarsområden i socknen m.m.


Rösten från förr tillhörde denna gång Johan Gustav Boussard, räckardrängen och kolskjutaren som öppnade en process mot Gimo-Österby AB i slutet på 1920-talet mot att bolaget inte gjorde de åtaganden gentemot arbetarna som skrivits in i köpekontraktet 1917.


Onsdagen den 18 januari. hade det blivit vinter men inne i Stugan knastrade det i spisen och stearinljusen lyste upp alla som samlats kring köksbordet för att höra de tre berättarna och rösten från förr. Kent Andersson från Skaten inledde kvällen med att berätta något riktigt härliga historier som fick besökarna att kikna av skratt.


Sedan blev det Ann-Kristines tur att ta oss med långt bakåt i tiden och träffa hennes anor, bl.a. spelmannen Mårten Blank som levde i slutet av 1700-talet. Spännande och inlevelsefullt.


Innan kaffepausen (som är nog så viktig en berättarkväll) berättade Mats Olsson om sina fynd i markerna kring Orsbo, bronsåldersrösen, som inte fanns registrerade. Det föranledde flera av besökarna att fråga och fylla på av sina erfarenheter om dylika företeelser.


Rösten från förr tillhörde hammarsmeden Carl Broström som berättade för Lars Madsén 1942, hur det gick till när Lövsta Musikkår bildades 1889. Hur baron Carl tvingade ett gäng pojkar att lära sig blåsa på de mässingsinstrument han köpt in, samt lära sig spela på dem av musikfanjunkaren från Upplands regemente som han anställt för den saken. Carl Broström blev sextettens ledare. Han spelade esskornett men också andra instrument.