2015


Lövsta Bygderåd tackar alla som besökt oss för ett innehållsrikt och spännande år samt önskar er en riktigt...


...God Jul och ett Gott Nytt år!


JUL I STUGAN under julmarknadsdagarna den 5-6 december samlade i år något färre besökare än föregående år kanske berodde det på det höstlika vädret som rådde. Men i stugan rådde julstämning med levande ljus, saffransbröd och pepparkakor till kaffet.


Mohamad Hassan

Söndagen den 22 november var det dags för årets sista berättarcafé. Vi hade bjudit hit Politikern och författaren Mohamad Hassan för att berätta om sin tid som flykting i Sverige och Lövstabruk. Stugan var välfylld även denna söndag, kanske på grund av det aktuella ämnet.

Nyckelharpans historia

Berättarcaféet den 20 september blev bra besökt. Vi fick höra Peo Österholm berätta om nyckelharpans historia i norduppland och dess koppling till järnet och de Geer. Varför kom så många spelmän från Lövsta socken, fanns det ett samband? En intressant tanke. Peo har tillsammans med fotografen Eva Wernlid givit ut en bok med titeln Harpan och järnet. Lätläst och vacker med alla läckra bilder från bruken.

Brukets midsommarfirande förr

Berättarcafé den 15 augusti handlade om brukets midsommarfirande förr. Vi hörde August Hübinette och David Eriksson i Kärven berätta från inspelningar. Vi hörde Allan Lundvall spela gamla midsommarlåtar på fiol varvat med "Snorres" midsommardikt från 1861, som framfördes mycket fint av Sylvia Lundvall.


Hemvändardag

Söndagen den 2 augusti. För fjortonde gången bjöd vi in till hemvändardag. Samling på SkolGården där ordf. Barbro hälsade välkommen och ringde in till kaffeservering och gemenskap i Storskolan. Elever födda 1950,1951, 1952 hade fått en egen inbjudan. De presenterade sig. Lövstafilmen från 1941 visades. De som önskade kunde besöka Skytts Snickarverkstad och Leufsta Bruksarkiv. Återsamling med underhållning av Lövstaspelmännen Allan, Gert-Ove, Ove och Tobbe i Smedsbostaden kl.15. Drygt 50 personer kom.


"TVÅ KÖK" . Ett samarbete med Stiftelsen Leufsta med en specialvisning om mat och dryck i herrgård och smedsbostad gjordes under fyra eftermiddagar i juli. Man började på Herrgården och följde med i källare, skafferi, matsal och kök. Josephina berättade om herrskapets mat och bjöd på historiska smakprov. Därefter förflyttning till Smedsbostaden där Kvinnfolket berättade om arbetarnas förutsättningar, deras mat och tillagning i Stugan. Det bjöds på kallskål, grynost med lingon, kaffe med upplandskubb och färskost samt löpskaka med sylt och grädde. Visningarna blev mycket lyckade och uppskattedes mycket.


Lövstadagen/Familjedag

Lördagen den 5 juli. Lenas Dockteater uppträdde i SkolGården med En sommarsaga ungarna älskar att se figurerna och lever sig med i sagan med kommentarer och goda råd.

I Smedsbostaden berättade Gertrud och Barbro J. hur barnen hade det på mormors tid.

I Skytts Snickarverkstad fick barnen prova på att spika, hyvla och dra ut spik vid en hyvelbänk i vekstaden. Det var mycket uppskattat

Bygderådets Kvinnfolk serverae kaffe vid SkolGården. Vävstugan sålde korv.

Allmogens trädgårdar

Berättarcaféet söndagen den 26 april blev synnerligen intressant.Trädgårdsmästaren för Vallby friluftsmuseum, Maria Löfgren från Vavd, berättade och visade bilder om Allmogens trädgårdar. Dessutom berättade hon så engagerat om trädgårdarna i Vallby att det känns som vi borde göra ett besök.

Ol-anders Sväng-gäng

Musikcafé söndagen den 15 mars. Medverkade gjorde Ol-anders Sväng-gäng, ungdomar från Kulturskolan som musicerade på flera instrument , dragspel, fiol, trumpet, sax, trummor... Det blev en spännande eftermiddag med ordentligt sväng! De vill vi höra igen.

Lars Madséns intervju

På Berättarcaféet i februari fick vi höra Carl Broströms (1875-1952) röst i Lars Madséns intervju från 1942. Brroström var ledare för musikkåren som bildades 1890. Hur det gick till och om musiken på bruket under hans tid fick vi höra om. Daniel Hedman var inbjuden att spela och berätta om "Kvinten" Carl Johan Buuveng (1863-1938). Daniel äger dessutom Kvintens nyckelharpa och visste mycket att berätta.

En röst från förr

Berättarcaféet en söndag i januari lät vi en röst från förr höras, nämligen f.kolskjutaren Johan Boussard (1863-1946). Han berättade för Lars Madsén inför ett radiprogram 1942. Naturligtvis handlade en stor del från inspelningen om processen mot Gimo-Öserby AB med anledning av att bolaget lät bli att betala ut gratialer enligt det köpekontrakt som upprättas mellan de Geer och bolaget 1917. Rättegången pågick mellan 1929-1930. Boussard vann.