Uppdaterad 25-01-03
Vi var 13 st som lyssnade på Lotte i Smedsstugan.
En gripande berättelse om hur alla berörs när någon i familjen drabbas av Alzheimers sjukdom.
Varje år ordnar Hembygdsföreningarna i Östhammars kommun en träff där deltagare från samtliga föreningar är inbjudna. 2024 var det Valö-Forsmarks Hembygdsförening som ordnade träffen. Ordförande Lotta Hall, som besökte oss förra året, tyckte av även vår förening, som ligger i närområdet kunde bjudas in.
Agneta, Gunilla och Anna Maria deltog i träffen, som var mycket givande och välplanerad. Vi samlades vid Hembygdsgården i Vigelsboäng och visades runt i en del av de gamla, mycket välskötta byggnaderna.
Därifrån åkte vi till Församlingshemmet i Valö, som har lokaler stora nog för alla gästerna. Vi bjöds på förplägnad medan representanter från respektive förening berättade om vad som hänt och händer under året i deras avdelning.
Många små tips att ta vara på, men ett ständigt återkommande problem är: Hur får vi nya medhjälpare till sysslorna som ska skötas?
Därefter visning av Valö kyrka, med dess mycket vackra medeltida målningar, för dem som önskade.
Vi tackade för en mycket trevlig och innehållsrik dag.
Text och foto: Anna Maria Andersson
Vid Iskällarbacken bjöds vi på böcklingsmörgås och öl på fm. Lövstabygdens spelmän deltog, allt enligt gammal tradition, som lever vidare främst tack vare våra eldsjälar Jean och Sven.
Nytt för i år var att vi även samlades vid badplatsen på em tack vare initiativ från boende i bruket.
Egen medhavd fikakorg avnjöts. Tipspromenad, dragkamp och andra aktiviteter, förutom bad förstås, roade även de yngre besökarna.
Trevligt initiativ, som vi hoppas kommer åter till nästa år.
Tack till alla som ordnat en fin Midsommarafton
i Lövstabruk.
Vädret i år var det allra bästa tänkbara och det bidrog nog till att vi var så många som deltog under dagen!
23 st var vi som samlats i Smedsstugans sköna värme den här aprilsöndagen i musikens tecken, när regnet öste ner
utanför fönstren.
10 spelmän och 13 stycken mycket nöjda åhörare.
Iskällarbacken var ”startlåten”, som så ofta, och den följdes av många fina låtar från spelmännens stora repertoar. Dels låtar, som spelats här i trakten under många decennier både vid dans och andra tillfällen, och låtar från andra delar av landet.
Gertruds kaffe kokat på vedspisen och Agnetas goda bullar och kakor fick vi avnjuta i pausen.
Lördag 6 apr kl 14:00 - 16:30
”Vem brås jag inte på?” – Möte med Peter Sjölund, släktforskningsexpert.
Lövstabruks Skola/Bygdegården Västra gatan, Lövstabruk
Peter Sjölund kommer att tala om släktforskningens metodik, värden, frestelser och förlöpningar, om hur DNA-forskning kan tillämpas praktiskt samt presentera sin bok "Alla är vi valloner", en rolig, tankeväckande och i god folkbildningsanda hållen framställning om bl a vår historiskt sett obetvingliga lust att tillverka lysande släkthistorier, förse oss själva med "fina" anor.
Ett 40-tal besökare, vallonättlingar och andra släktforskare, kom och lyssnade på Peter Sjölunds mycket intressanta föreläsning om släktforskning med tyngdpunkt på vilken stor betydelse DNA forskningen har idag.
Påsk i Gottfrid
Skytts Snickeri
VI HADE ÖPPET
Långfredag 29 mars 13-15
Påskdagen 31 mars 13-15
Först hölls mötet för Lövsta Bygderåd. Kikki Nordin valdes till ordförande för mötet och till sekreterare valdes Elisabeth Mårtensson. Årsmötet gällde jan - juni 2023.
Föreningen Lövsta Bygderåd sammanslogs den 1 juli 2023 med Bygdegårdsföreningen Skolgården och den nya föreningen Lövstabruks Hembygdsförening bildades.
16 st medlemmar hade samlats till Hembygdsföreningens årsmöte. Kikki och Elisabeth valdes till ordf resp sekr även vid detta möte. Dagordning med sedvanliga årsmötesfrågor.
Sittande ordförande Ingemar Nilsson hade avsagt sig omval och valberedningen hade, fram till dags datu, inte funnit någon ersättare. Valberedningen fortsätter sitt sökande och tills vidare
är posten vakant.
Söndagen den 10 mars samlades vi ca 30 st, vänner och närstående till Lars-Olov, i Smedsbostaden. Det blev en mycket fin minnesstund för Lasse, som är saknad av så många både i och utanför Lövstabruk.
Lillemor och Gert-Ove från Lövstabygdens spelmän spelade bl a Andakten av Erik Sahlström och några låtar från Lövstabruk.
Vi var ca 20 som samlades i Smedsstugan denna söndagseftermiddag.
Maria Hallengren, ordf i Hållnäs Hembygdsförening. kom tillsammans med Susanne Ljung Adriansson,
sekr i föreningen.
De båda informerade oss om den imponerande verksamheten, som föreningen bedriver. Många hus att sköta och flera olika sektioner som samarbetar. Vi fick också höra Maria sjunga från sin stora repertoar med gamla, folkliga visor från trakten här omkring med eget ackompanjemang på cittra.
Ett mycket uppskattat program!
Den 21 januari hade Lövstabruks Hembygdsförening sitt planeringsmöte i den nyrustade samlingssalen i Skolan.
Det var ett historiskt möte eftersom det var första gången, tidigare Bygderådet och Bgf Skolgården hade gemensamt möte inför årets verksamheter.
Många punkter stod på agendan.
Alla sektioner fick redogöra för sina planerade aktiviteter under året 2024. Dessvärre börjar det bli svårt att få ihop "arbetsstyrkor" för visningar mm, särskilt i Gottfrid Skytts Snickeri. Nya intresserade guider välkomnas!
En del rustningar av föreningens fastighet fordras också.
Konst på väg under påskhelgen är första "öppetdagarna" för året.
Årsavgift 200 kr. I avgiften ingår LövstaBygden, som ges ut två gånger/år.
Stora gatan 45
819 66 LÖVSTABRUK
E-post: info@leufstabygden.se
Hemsida: leufstabygden.se
Pluskonto nr: 43 88 78-1
Bankgiro nr. 349-5934
Samarbetspartner