2016

Årets första Berättarcafé i Smedsbostaden blev söndagen den 31 januari.Inbjuden gäst var Åsa Norling, från Hållnäs. Temat var sällsamma, spöklika historier. Åsa berättade bl.a. om Stiftelsens arbete där hon är engagerad. I sommar ska det bli vandringar i utrymmen på herrgården som vi aldrig varit i och där ska berättas sällsamma historier som hänt i trakten. Någon historia av dem fick vi höra. Vandringaran kommer att kallas Sanning, saga och sägen. Fler gäster än Åsa berättade spännande historier till och efter kaffet.

På Berättarcaféet söndagen den 21 februari var Lars Espmark inbjuden att berätta om sitt spännande hus, Recknogården i Västland. Lars var en god berättare, eftermiddagen flöt iväg när han med kärlek berättade om sitt hus, hur han fann det, hur det tog emot honom och hans familj, om restaureing och egendomliga märken på vinden, på dörrposter och andra ställen och om hans sökande efter husets historia. Det blev många frågor och diskussioner innan klockan slog fyra.

Musik- och Berättarcafé var det söndagen den 13 mars. Nyckelharpan, spelmännen och låtarna, löd rubriken, vi hade bjudit in Daniel Hedman som verkligen kan hantera en gammelharpa och berätta historier som vi aldrig hört. Daniel berättade mycket om Anders Gustaf Jansson, bonden och spelmannen som utsetts till årets spelman att minnas på Hornbergsstämman 2016 i Skärplinge den 9 juli. I år är det 100 år sedan han dog. Det blev en skön söndagseftermiddag i Smedsbostaden som vanligt. Flera av besökarna hade historier med sig och berättade till kaffet. Någon sa att husets miljö uppmanar till berättande.

Berättarcafé den 17 april. Kvinnfolket i Stugan bjöd in till 1900-talets början och lät besökarna ta del av deras funderingar, arbete och händelser från den tiden. I Adolf Bouvins stuga träffas kvinnorna ofta, Mor Beda har alltid kaffepannan på för besökare. Denna dag var hon dock inte hemma, hennes blivande svärdotter Gertrud och svägerskan Sofi fick ta hand om de kvinnor som hade ärende in, alla bjöds som vanligt på kaffe och nybakat bröd. Kristin från Gibo berättade att hon fått en velociped av sin man – skulle hon kunna lära sig åka på den? Kersti ville ha en, men hur skulle hon få råd? Lån i banken kanske? Modet att låta folk få nya titlar ventilerades. Skulle Kvinten få en ny hushållerska? Gertruds förestående bröllop och hur mår Sofis gubbe egentligen, ska han få ett nytt träben…? det fanns att prata om. Maria måste gå hon skulle följa med Bonnevier till Fridhem där han skulle predika senare på eftermiddagen. Kvinnorna gick var och en till sitt.